Kuchnia ormiańska i gruzińska to połączenie tradycji z nowoczesnością. W Lavash znajdziesz dania, które są małymi dziełami sztuki, przygotowanymi z największą troską o detale. Oryginalne desery, świeże zioła, intensywne przyprawy i aromatyczne salsy tworzą niepowtarzalną paletę smaków. Ormiański kebab, podłużny kotlet z kurczaka posypany ziołami i kawałkami cebuli, to prawdziwa uczta dla smakoszy. Każde danie w Lavash to kulinarna podróż, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Odkryj egzotyczne zespolenie smaków w Lavash i zasmakuj kuchni ormiańskiej i gruzińskiej w pełnej krasie.
gulasz z baraniny na ostro z bakłażanem i cieciorką, podawany z ryżem
Nadziewany bakłażan
nadziewany mięsem z wołowiny i baraniny, zapiekany z serem mimolette
Ishtar kebab
grillowana wołowina podawana z warzywami, zapiekana z serem oraz z chlebem
Kurczak w morelach
z pestkami dyni i słonecznika, podawany z ryżem
Armlow
mięso wieprzowe przekładane bakłażanami i cukinią, zapiekane z jajkiem
Churdżin
gulasz wołowy z kukurydzą i groszkiem, podawany w lavash
Darsovi gar
ormiańskie danie na bazie baraniny z pieczarkami, dynią, papryką i cebulą, zapiekane z chlebem
Wołowina duszona
w sosie z bakłażana i pomidorów podawane z ryżem białym
Hazhani khorowac
zasmażana wołowina z jabłkiem, cebulą i wędzonymi śliwkami, zapiekana z chlebem
Dania główne
Kaczka w sosie z granatów
Filet z kaczki w sosie z granatów podawany z kaszą pęczak
Kaczka na ostro
Filet z kaczki na ostro słodko podawany z puree z batatów
Wołowina duszona
w sosie z bakłażana i pomidorów podawane z ryżem białym
Kotlety z baraniny
duszone w sosie pomidorowo-miętowym podawane z puree ziemniaczanym
Pulpeciki z miruny
Pulpeciki rybne w sosie warzywnym podawane na puree z batatów i bazylii.
Good Taste Festival
Kufte z baraniny
pulpeciki z baraniny z figą i orzechami w sosie brzoskwiniowym na ostro z fioletową bazylią, serwowane z puree z dyni i ziemniaków
Kaczka po sjunicku
filet z kaczki z pigwą, podawany z kotlecikami z bakłażana z sosem naszarap (sos na bazie owoców granatu z chilli)
Dania z Grilla
Kebab po ormiańsku z wołowiny
podawany z ziemniakami pieczonymi i surówką
Khorowac
marynowane żebro wieprzowe podawane z ziemniakami pieczonymi i surówką
Deska z grilla
mix mięs (kebab ormiański z kurczaka, kebab ormiański z wołowiny, khorowac (marynowane żebro wieprzowe), ziemniaki pieczone, surówka i sos pomidorowy oraz adzga (ostry)
Kebab z baraniny
podawany z frytkami i surówką
Khorowac bez kości
Marynowane żebro wieprzowe beaz kości, podawane z frytkami, surówkami i sosem pomidorowym ormiańskim
Kaukaska uczta - dania mięsne
Dolma z cebuli 8 szt.
nadziewana cebula z baraniną, duszona w sosie śliwkowym
Dolma 8 szt.
gołąbki w liściach winogron z mięsem wołowym
Lahmadżo
ciasto z wołowiną w przyprawach kaukaskich
Manti Kaukaskie 3 szt.
pierożki kaukaskie naziewane wołowiną zapiekane z sosem pomidorow ziołowym
Khinkali z baraniną 5 szt.
gotowane pierogi gruzińskie
Khinkali z wołowiną 5
szt.
gotowane pierogi gruzińskie
Kaukaska uczta - dania wegetariańskie
Khinkali wegetariańskie 5 szt
pierogi gruzińskie pieczone ze szpinakiem i serem
Chaczapuri Adżarskie
ciasto, ser domowej roboty, jajko
Lobiani
zapiekany pieróg z pastą z fasoli, orzechami włoskimi, serem i przyprawami kaukaskimi
Spanachani
ciasto ze szpinakiem, serem i granatami
Khorowac wegetariański
bakłażan, pomidor i papryka grillowane w całości z masłem i kolendrą i bazylią
Świeży łosoś, awokado, mango, granat podawane z marakują i koperkiem
Zangezur
Ogórek, papryka, pomidor, czerwona cebula, ostra papryka, granat, kolendra z sosem z granatów podawane z pieczonym chlebkiem lavash w przyprawach kaukaskich
Desery
Gata
kruche roladki podawane z sosem z granatów
Khndzor
jabłko nadziewane orzechami włoskimi, cynamonem, miodem i bakaliami, zapiekane w piekarniku, deser podawany na gorąco